شکسته شدن حریمها در جامعه، باعث افزایش استرس و عدم امنیت روانی میشود/ پنج مورد نقض قوانین شناختی و بیولوژیک در سند ۲۰۳۰

به گزارش خبرنگار سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور؛ امروز 19 تیرماه نشست علمی - خبری " تکریم حجاب و عفاف" در سالن جلسات سازمان بسیج جامعه پزشکی با حضور برخی مسئولان این سازمان و اساتیدی از دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) برگزار شد.
هدایت صحرایی، مدیر مرکز تحقیقات اعصاب دانشگاه بقیه الله(عج)، در ابتدای این جلسه سخنرانی کرد و درباره اهمیت حفظ حریمها بین زن و مرد، گفت: هر موجود زندهای از یک باکتری گرفته تا انسان برای خود حریمی قائل است؛ وقتی این حریم و چارچوب شکسته شود، ذهن انسان دچار عدم امنیت روانی میشود.
این استاد و محقق دانشگاه، با بیان اینکه ویژگیهای جنسیتی بعد از سن بلوغ به موضوع حریم اضافه میشود، ادامه داد: حریم، محدودهای است که انسان در آن احساس راحتی، امنیت و تعادل میکند؛ اگر این حریم شکسته شود حاصل آن استرس و عدم امنیت روانی است که به دنبال آن عدم توان تفکر و عدم قدرت تصمیم گیری به وجود میآید.
وی متذکر شد: عدم قدرت تصمیم گیری، باعث میشود که فرد دیگر نگاه نکند که "چه کسی" روبه رویش قرار گرفته، بلکه نگاه میکند "چه چیزی" رو به رویش است؛ "چه چیزی" بدین معناست که فرد میخواهد آن کسی که در مقابلش است را حذف کند یا او را هدف میداند و باید به آن برسد و تسلط پیدا کند؛ در واقع این نتیجه شکسته شدن حریمها و بالا رفتن استرسها و تصمیمگیری در این شرایط است.
صحرایی، گفت: برای ورود به ذهن یک انسان، پنج راه یا حس وجود دارد؛ این ورود از طریق حس بویایی، لامسه، شنوایی، چشایی و بینایی است و اگر قرار باشد، حریمی شکست شود از طریق این پنج حس اتفاق میافتد؛ تحقیقات نشان داده حریم آقایان بیشتر از طریق بینایی شکسته میشود و حریم خانمها از طریق شنوایی و بعد لامسه شکسته میشود.
مدیر مرکز تحقیقات اعصاب دانشگاه بقیه الله (عج)، افزود: شکستن حریمها در اثر بلوغ جنسی رُخ میدهد و هورمونهای جنسی در ورود به حریمها دخیل هستند؛ از اینجاست که مبحث پوشش مطرح میشود و برهمین اساس است که گفته میشود آقایان باید چشم خود را محفوظ بدارند.
وی گفت: بعد از شکستن حریمها، تصمیمها اصطلاحا آمیگدالی میشود، آمیگدال بخشی از مغز است که در درک احساسات و ایجاد پاسخ به آنها نقش دارد و بخش هیجانی مغز است؛ بنابراین شکسته شدن حریمها، بخش آمیگدال را برای فرد تصمیم گیرنده میکند اما با پوشش صحیح میتوان حریم آقایان را بیشتر نگه داشت.
صحرایی، با ذکر این نکته که رنگهای تیره، این حریم را بیشتر حفظ میکند، افزود: حریم به نسبیت و ارتباط خونی نیز مربوط نمیشود یعنی ممکن است یک آقا و خانومی حتی حریم محارم خود را نیز بشکنند.
صحرایی، در ادامه گفت: اگر از معز ای پی جی بگیریم فرکانس فعالیت مغزی ما در زمانی که چشم ما باز است حدود 25 هرتس است و وقتی چشم خود را ببندیم در آقایان 12 هرتس خواهد بود و این موضوع نشان از این است که نصف ورودی مغز آقایان از چشم آنان است.
وی ادامه داد: بنابراین اگر مردان چشم خود را مراقب باشند مغزشان کمتر ورودی دارد و آرامش بیشتری خواهند داشت.
مدیر مرکز تحقیقات اعصاب دانشگاه بقیه الله(عج) با بیان اینکه اشکالی که در زمینه پرداختن به مقوله حجاب و عفاف وجود دارد این است که در جمهوری اسلامی در بسیاری موافق سراغ مناسبتها رفتهایم، خاطر نشان کرد: حتی در مقوله اعتیاد پلیس ما ظهر به منزل بازمیگردد اما قاچاقچیان ما مدام در حال کار هستند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در جامعه ما دوگانگی ایجاد شده است؛ کارکنان ادارات در غیر ساعات اداری به شیوه دیگری غیر از ساعت کاری ظاهر میشوند و این جایگاهی است که باید ورود کنیم که چرا این دوگانگی وجود دارد؟
وی تصریح کرد: بنده به کلاس و دوره درباره موضوعاتی مانند حجاب و عفاف معتقد نیستم بلکه اعتقادم این است که باید افراد را مجهز کنیم و در این باره باید بررسی کنیم که صدا و سیما، مطبوعات، آموزش و پرورش چقدر فعالیت میکنند؟
صحرایی، درباره تخلیه هیجانات برای جوانان به غیر سبک غربی گفت: تماشای بازی مانند فوتبال، مسابقات والیبال یا کلوپهای شبانه و تفریحات غربی تخلیه کننده هیجان نیستند بلکه افزایش دهنده هیجان هستند؛ و نشانه آن افسردگی تیم بازنده پس از پایان بازی و عدم کنترل بر رفتار هواداران تیم برنده است که این موضوع نیز در زمان انتخابات ریاست جمهوری دیده شد.
وی به این موضوع تاکید کرد که فوتبال آموزش یک نوع جنگ است که در کشور ما نیز رواج پیدا کرده است.
مدیر مرکز تحقیقات اعصاب دانشگاه بقیه الله(عج) به بیان راهکارهایی برای توجه به مقوله حجاب و عفاف در جامعه پرداخت و گفت: باید از پایههای جامعه مانند خانوادهها و محلات کار را شروع کنیم و افراد موثر در محلات مانند روحانیون را پای کار بیاوریم.
وی ادامه داد: استفاده از امکانات لوجستیک مانند آموزش و پرورش، بسیج و پایگاهها نکاتی است که حتی برخی از مسئولان به آن بیتوجه هستند.
صحرایی، با انتقاد از اینکه در موضوع عفاف و حجاب الزام و تکالیف فقط یادآوری شده است، متذکر شد: شورای عالی انقلاب فرهنگی حجاب را امری ایرانی_ اسلامی میداند در حالی که این امری انسانی است و اشکال از اینجا آغاز شده است.
وی یادآور شد: در سند 2030 بنده 5 مورد نقض قوانین شناختی و بیولوژیک در آن پیدا کردم یعنی از لحاظ بیولوژیک این سند غلط است؛ حال که این سند برای کشور ما تجویز شد.
صحرایی، در ادامه افزود: مسئولی که این قانون را برای کشور پذیرفته است حتما این موضوعات را نمیدانسته است چرا که این موضوع مانند این است که یک پزشک به بیمار خوردن سم آرسنیک را توصیه کند اما یک پزشک هیچ وقت این امر را بیان نمیکند.
این استاد دانشگاه با انتقاد از اینکه مشکلی که وجود دارد این است که قانون گذاران از افراد صاحب فن نظر خواهی نمیکنند، اذعان کرد: مسئولان روبنایی کار میکنند در صورتی که ما نیاز به کارشناسی زیربنایی داریم و مسئله مهم فرهنگ سازی است.
وی با بیان این چالش که چرا نباید اصول زیست انسانی در مدارس به دانش آموزان آموزش داده شود، گفت: مقوله مدیریت هیجان بسیار مهم است و با جلو رفتن در این مقوله به همین موضوعات عفاف و حجاب میرسیم.
مدیر مرکز تحقیقات اعصاب دانشگاه بقیه الله(عج) یکی از معضلات بروز اغتشاش فکری را در فضای مجازی و تغییر ساعت زندگی دانست و خاطرنشان کرد: اگر موبایل 30 بار در جیب زنگ بخورد به اندازه شکستن یک اندام استرس دارد و برای آقایان موبایل در جیب بغل نیز میتواند مشکل و اختلالات عقیم سازی و بیمیلی جنسی را ایجاد کند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه بقیه الله (عج)، گفت: یکی دیگر از راههای شکستن حریمها، حس بویایی است که در جامعه امروز ما با استفاده از خوشبوکنندهها و عطرهای خاصی که اختصاصی زن یا مرد است نیز شکسته میشود؛ بدن هر فردی به عنوان یک موجود زنده، موادی را ترشح میکند که "اثر انگشت جنسیتی" نامیده میشود و به آن "فرمون" گفته میشود.
وی در پایان عنوان کرد: شرکتهای عطرسازی با افزودن "فرمون" به عطرهای خود، باعث میشوند در واقع مردان هورمونهای جنسی را به خود بیافزایند و این خود موجب شکستن حریمها در جامعه میشود؛ البته عطر زدن از سفارشات دین است و باید نوع عطرهایی که در اسلام گفته شده و تنها باعث خوشبویی بدن میشود نه برانگیخته شدن احساسات جنسی و غریزی را تفکیک کنیم.
انتهای پیام/